
ما در این مقاله میخواهیم در مورد ارز دیجیتال بیت کوین و نحوه ورود ان به بازار های مالی بحث کنیم با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا اطلاعات ارزنده ای را به دست بیاورید. گوست سال ۲۰۰۸ دامنهای اینترنتی با آدرس Bitcoin.org ثبت شد که تا به امروز هنوز مشخصات مالک این دامنه به صورت رسمی و عمومی اعلام نشده است و هیچ اطلاعاتی نیز از آن در دسترس نیست. اکتبر سال ۲۰۰۸ شخصی با استفاده از نام جعلی ساتوشی ناکاموتو اعلام کرد که “من در حال طراحی و توسعهی نوعی سیستم مالی کاملا همتا به همتا هستم که نیازی به دخالت هیچ نهاد مالی و یا شخص خاصی ندارد. این که ساتوشی ناکاموتو یک شخص حقیقی است و یا اسم مستعار یک گروه باشد را هنوز کسی نمی داند. اگر چه در سال های گذشته اشخاص زیادی با گمانه زنی های رسانه ها و مطبوعات به عنوان ساتوشی ناکاموتو معرفی شدند اما در مورد هیچکدام مدرک قابل اعتمادی موجود نداشت. در ادامه نیز اقدام به انتشار وایت پیپری با عنوان سیستم پرداخت همتا به همتا در سایت Bitcoin.org کرد. اولین بلاک بیتکوین نیز با نام بلاک صفر و یا Genesis Block در تاریخ ۳ ژوئن ۲۰۰۹ استخراج شد. سال ۲۰۰۹، بیت کوین به صورت عمومی توسعه داده شد و در حال حاضر نیز به عنوان پادشاه بازار ارزهای دیجیتال شناخته می شود. محبوبیت روز افزون بیت کوین باعث شد تا ارزها و شبکه های بلاکچین دیگری نیز با الهام گرفتن از بیت کوین و ساختار امنیتی و مالی آن روش های پرداخت و ذخیرهی داده های جدیدی را توسعه دهند. خلق بیت کوین به خودی خود در همان ابتدای راه نیز برای کاربران جذابیت های خاص خودش را داشت. تصور اینکه بعد از سال ها تسلط بی چون و چرای بانک ها و دولت ها بر سیستم مالی موجود در جهان، حالا رمز ارزی به نام بیت کوین متولد شده است که بدون نیاز به سیستم بانکی می تواند تراکنش های مالی را پردازش کند. این ایده علی رغم جذابیت بسیار بالایی که داشت اما با دو مشکل عمده رو به رو بود.
معمولا این سوال که بیت کوین چه پشتوانهای دارد در زمان مقایسه ی لیدر دنیای کریپتو با ارزهای فیات به ذهن می آید اما باید توجه داشت که بیت کوین ماهیت متفاوتی نسبت به ارزهای فیات دارد. قبل از اینکه درباره ی پشتوانهی بیت کوین صحبت کنیم ابتدا بیایید این سوال را بپرسم که اصلا ارزهای فیات خود دارای چه پشتوانه ای هستند؟ رایج ترین ارز فیات دنیا دلار آمریکا است که امروزه تقریبا تمام دارایی های دنیا بر مبنای دلار آمریکا قیمت گذاری می شوند. سال ۱۹۷۱، نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا در اقدامی که بعدها به “شوک نیسکون” معروف شد، با فسخ یک طرفهی قابلیت تبدیل دلار آمریکا به طلا عملا پشتیبانی ذخایر طلای آمریکا در مقابل دلار را حذف کرد. در واقع ارزهای فیات در حال حاضر با حمایت سیستم بانکی موجود و دولت ها پشتیبانی می شوند. در مقابل ماهیت بیت کوین بر اساس غیر متمرکز بودن آن تعریف می شود و غیر متمرکز بودن نیز یعنی دولتها و سیستم بانکی موجود هیچ تسلطی بر بیت کوین و تراکنش های آن ندارند. تراکنش های بیت کوین بدون دخالت نهاد و یا شخص خاصی بین دو نفر پردازش می شوند و حتی خالق بیت کوین یعنی ساتوشی ناکاموتو نیز در این فرایند نقشی ندارد. در واقع مثل طلا این ویژگی ها و ماهیت بیت کوین هستند که به آن ارزش میدهد. پشتوانهی بیت کوین یک سیستم امنیتی و غیر قابل نفوذ است که برای یک دارایی مالی اهمیت بسیار بالایی دارد. بیت کوین بر اساس عرضه و تقاضای موجود در بازار ارزش گذاری می شود و هیچکس در فرایند قیمت گذاری آن به صورت دستوری و دولتی نقشی ندارد.
در سال ۲۰۰۹ پاداش استخراج هر بلاک ۵۰ بیت کوین بود. هر بار بعد از استخراج ۲۱۰,۰۰۰ بلاک پاداش ماینرهای بیت کوین نصف می شود. با توجه به قیمت امروز بیت کوین به راحتی می توانیم تصور کنیم که استخراج کنندگان این ارز دیجیتال در همان روزهای ابتدایی تولد آن چه پاداش های کلانی از شبکه دریافت کرده اند. ۱۱ مه ۲۰۲۰ که سومین هاوینگ بیت کوین (نصف شدن کارمزد شبکه یا همان پاداش ماینرها) اتفاق افتاد، پاداش استخراج هر بلاک به ۶,۲۵ بیت کوین کاهش یافت. انتظار می رود که هاوینگ بعد نیز در سال ۲۰۲۴ اتفاق بیفتد و به همین ترتیب و طبق فرمول تعریف شده پاداش هر بلاک در شبکه بیت کوین به عدد ۳.۱۲۵ بیت کوین برسد.
یکی از مهمترین ویژگی های بیت کوین همین تقسیم پذیری است. هر واحد بیت کوین می تواند به ۸ رقم اعشار (۱۰۰ میلیونوم یک بیت کوین) تقسیم شود. که کوچکترین واحد آن را ساتوشی می نامند. این تقسیم پذیری در آینده می تواند با همکاری بیشتر شبکهی ماینرها و بروز رسانی های جدید افزایش داده شود.
یکی از عجیبترین اتفاقات بازار کریپتوکارنسی دقیقا با اولین معاملهی رسمی بیت کوین مصادف است. آقای لازلو هانیک اهل فلوریدا بود و پیشنهاد داد که بابت ثبت سفارش یک پیتزا حاضر است، ۱۰ هزار بیت کوین پرداخت کند. شخصی از لندن و از طرق ارتباط از راه دور برای هانیک از پاپا جون دو پیتزا سفارش داد. در تقویم دنیای ارزهای دیجیتال این روز به روز پیتزای بیت کوین معروف شد و شاید یکی از رویداد های مهم بازار کریپتو کارنسی در کنار بزرگترین اشتباه زندگی هانیک ثبت شد. اگر قیمت آن دو پیتزای سال ۲۰۱۰ را با قیمت امروز بیت کوین مقایسه کنیم. تقریبا معادل ۴۲۰ میلیون دلار خواهد بود. احتمالا لازلو معروف ترین آدمی است که بیت کوین هایش را در روزهای گمنامی بیت کوین به حراج گذاشته است.
با توجه به محبوبیت بیت کوین در جامعه، سرمایه گذاران و معامله گران کوتاه مدتی به سرمایه گذاری در بیت کوین علاقه مند شدند. بین سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۷ صرافی های ارز دیجیتال زیادی با هدف تسهیل خرید و فروش دارایی های دیجیتال توسعه داده شدند. افزایش محبوبیت بیتکوین و افزایش حجم تقاضای خرید این دارایی غیر متمرکز باعث رشد قیمت آن شد. در سال ۲۰۱۷ با عبور از سطح روانی ۱۰۰۰ دلار توجه بسیاری از سرمایه گذاران بلند مدتی و معامله گران کوتاه مدتی را به خودش جلب کرد. در زمان انتشار این پست قیمت بیت کوین معادل ۳۱ هزار دلار ارزیابی می شود.
نتیجه گیری
بیت کوین اولین دارایی مالی در قالب ارز دیجیتال بود که با هدف استفاده به عنوان یک سیستم پرداخت مالی متولد شد. از سال ۲۰۰۹ که بیت کوین برای اولین بار خودش را به ما معرفی کرد تا به امروز علاوه بر اینکه محبوبیت فوق العادهای بدست آورده، ارزهای دیجیتال دیگری نیز با الهام گرفتن از شبکه و سیستم بیت کوین توسط توسعه دهندگان مختلف وارد بازار کریپتو کارنسی شده اند. هرچقدر فرایند تولید بیت کوین پیچیده است خرید و فروش آن از طریق صرافی های معتبر ارز دیجیتال بسیار ساده است. سرمایه گذاران فقط با مراجعه به یکی از این صرافیها و بازکردن حساب کاربری می توانند به آسانی و به صورت آنلاین اقدام به خرید و یا فروش دارایی های دیجیتال خود کنند.