عمق بازار چیست و نمودار آن چه معنایی دارد. در پاسخی کوتاه میتوان گفت به قدرت پذیرش سفارشهای بزرگ، بدون ایجاد نوسانات قیمت عمق بازار میگوییم و نمودار عمق بازار نیز نمایش گرافیکی از آن است. عمق بازار ارتباط زیادی با نحوه ثبت سفارشهای خرید و فروش در صرافیهای مختلف ارز دیجیتال دارد. پلتفرمهای معاملاتی که صرافیها و کارگزاریهای مربوطه برای ترید در اختیار معاملهگرها قرار میدهند بهقدری دارای اطلاعات مختلف هستند که گاهی برخی از مهمترین آنها را نادیده میگیریم. از طرف دیگر ممکن است اطلاعاتی که در قالب نمودارها و فهرستهای طویلی از قیمتها ارائه میشوند، در ابتدا پیچیده و غیرقابل درک بهنظر برسند و بهندرت بخواهیم آنها را بررسی کنیم.
همانطورکه احتمالاً میدانید، عرضه و تقاضا دو مؤلفه اصلی بازار هستند. برای انجام معاملات یا تصمیمگیری بهمنظور سرمایهگذاری روی دارایی خاص، دانستن میزان عرضه و تقاضای آن دارایی بسیار مهم است. نمودار عمق بازار ابزاری بسیار سودمند است که درباره عرضه و تقاضای ارز دیجیتال معینی اطلاعات ارزشمندی دراختیارمان قرار میدهد. حال شاید بپرسید این نمودار را از کجا باید مشاهده کنیم. وقتی وارد پلتفرمهای معاملاتیای میشوید که صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال (CEX) ارائه میکنند، دو نمودار میبینید. یکی از آنها نمودار قیمت است و دیگری که به دو بخش قرمز و سبز تقسیم شده، نمودار عمق بازار است. نمودار عمق بازار نمایشی گرافیکی از تعداد سفارشهای خریدوفروشِ درانتظار (Pending) برای ارز دیجیتال خاصی در قیمتهای مختلف است. اطلاعات این نمودار همان اطلاعاتی هستند که در دفتر سفارش ثبت شدهاند؛ اما چون بهصورت جدولی از اعداد و ارقام هستند، بررسی آنها دشوار است. این در حالی است که این نمودار بررسی اطلاعات را سریعتر و راحتتر میکند. قبل از آنکه سازوکار نمودار عمق بازار را بررسی کنیم، ابتدا بیایید ببینیم خودِ عمق بازار به چه معناست و منظور از دفتر سفارش چیست.
دادههای عمق بازار به معاملهگران یا تریدرها کمک میکند تا تحرکات قیمتی یک اوراق بهادار، سهام یا ارز دیجیتال خاص را تعیین کنند. برای مثال، ممکن است که یک معاملهگر از اطلاعات عمق بازار برای درک اختلاف قیمت پیشنهادی برای یک اوراق بهادار استفاده کند. اوراق بهادار با عمق بازار بالا معمولاً حجم بالایی هم دارند و نقد هستند. این اوراق، به معاملهگر اجازه میدهند تا بدون در نظر گرفتن تاثیر آنها بر قیمت بازار، سفارشهای بزرگ را ثبت کنند. در عین حال، اگر سفارش خرید یا فروش بهاندازه کافی بزرگ باشد، اوراق بهادار با عمق پایین هم میتواند به سود برسد. اطلاعات و دادههای عمقبازار، معمولاً بهصورت یک فهرست از سفارشات خرید و فروش در دفترچه سفارش وجود دارند. این دادهها بر اساس سطح قیمت دستهبندی میشوند و میتوان آنها را در هر زمانی که مد نظر بود، بهروزرسانی کرد. در گذشته نهچنداندور، دادههای عمقبازار رایگان نبودند و برای بهدست آوردن آنها باید هزینه میشود. امروزه، بیشتر پلتفرمهای معاملاتی برای جذب معاملهگران یا تریدرهای بیشتر، ابزارهای عمقبازار را بهصورت رایگان در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند. دادههای مفهوم عمقبازار در زمانهای درست، این امکان را به معاملهگران میدهند تا از نوسانات کوتاهمدت قیمتی سود ببرند. برای مثال، فرض کنید که یک شرکت سهامی عام، فرایند معاملات خود را برای اولینبار شروع کرده است. معاملهگران فعال در سهام این شرکت میتوانند در برابر تقاضای خرید قوی (Strong Buying Demand) مقاومت کنند و نشان دهند که قیمت سهام این شرکت میتواند به سیر صعودی خود ادامه دهد.
نتیجه گیری :
از آنجا که خطوط پیشنهاد و درخواست، ارزش انباشته شده سفارشهای خرید و فروش باز را در یک قیمت خاص نشان میدهند، بنابراین میتوان گفت که نمودار عمق بازار بینش خوبی در مورد عرضه و تقاضای یک ارز دیجیتال به شما میدهد. از آنجا که امکان لغو سفارشهای ثبت شده در صرافیها وجود دارد، ممکن است نهنگها با ثبت یک معامله بزرگ باعث دستکاری قیمتها شوند و معاملهگران خرد را فریب دهند؛ این موضوع نشان میدهد این نمودار به تنهایی نمیتواند به شما در انجام معاملات کمک کند. نکته دیگری که در مورد این نمودارها اهمیت ویژهای دارد، این است که نمودار عمق بازار یک ارز دیجیتال در هر صرافی بر اساس سفارشهای خرید و فروش همان صرافی رسم شده و مسلما شما نمیتوانید با توجه به قیمت یک صرافی تصمیم به خرید با فروش دارایی خود بگیرید. در نهایت باید بگوییم که این نمودار در کنار مواردی همچون تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، استفاده از اندیکاتورها و دانش خود شما میتواند برای انجام یک معامله ارز دیجیتال مفید واقع شود.