در بازار بورس از تحلیل تکنیکال برای تشخیص نقاط ورود و خروج و همین طور شناسایی نواحی اشباع خرید و فروش استفاده میشود. تحلیل تکنیکال ابزارهای مختلفی دارد که یکی از مهمترین و پرکاربردترین آنها اسیلاتورها هستند.
حال در پاسخ به سوال اینکه نوسان ساز چیست، باید بگوییم که اسیلاتورها (نوسان سازها) به مجموعهای از اندیکاتورها گفته میشود که کاربرد اصلیشان، سنجش و اندازهگیری هیجان فروشندگان و خریداران در انجام معامله است. در راستای همین سنجش است که اسیلاتورها نواحی اشباع خرید و فروش را مشخص میکنند. در این مقاله به معرفی انواع اسیلاتورها میپردازیم با ما همراه باشید.
اسیلاتورها که در ایران با نامهای نوسان ساز یا ارتعاش سنج هم شناخته میشوند، یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند که از دادههای قیمتی فرمول سازی شده حاصل میشوند. اسیلاتورها در بین محدوده نوسانی حد بالا و حد پایین حرکت میکنند و با بررسی نوسانات آن سهم، مومنتوم قیمت و میزان هیجانی بازار و سهامداران را میسنجند و خروجی این بررسی را در قالب عدد یا نمودار در پایین چارت تحلیل تکنیکال به شما نشان میدهد. استفاده از اسیلاتورهای بدون روند برای افرادی که دید سرمایه گذاری کوتاه مدت دارند، بهترین اثربخشی و نتیجه را به همراه دارد.
تعداد اسیلاتورهای مختلف مورد استفاده در بازار بورس ایران کم نیست. انتخاب یک اسیلاتور از میان تعداد زیادی از آنها، به استراتژیهای معاملاتی شما بستگی دارد. در ادامه به پرکاربردترین اسیلاتورها میپردازیم.
یکی از مهمترین عضوهای اسیلاتورها که با قابلیت شناسایی مومنتوم و جهت روند بازار را دارد، مکدی یا میانگین متحرک همگرایی واگرایی میباشد. تفاوت بین میانگینهای متحرک نمایی ۱۲ و ۲۶ و میانگین نمایی خط مکدی با دوره ۹ ، دو رکن اساسی اسیلاتور مکدی را تشکیل میدهند که به ترتیب با نامهای خط مکدی و خط سیگنال شناخته میشوند. همچنین از اختلاف این ۲ خط، هیستوگرام مکدی حاصل میشود. با برخورد خط سیگنال و خط مکدی، سیگنالهای خرید و فروش صادر میشوند که با بررسی عوامل و نکات دیگر در تحلیل تکنیکال ارزش و اعتبار بیشتری نیز کسب میکنند.
یکی دیگر از پرکاربردترین اسیلاتورها در بازار بورس است که با سنجش مونتوم حرکت قیمت، ادامه روند را پیشبینی میکند. استفاده از اسیلاتور استوکاستیک در بازار خنثی و اصلاحی برای تشخیص نقاط بازگشت روند بسیار موثر و مفید است. به همین جهت در بازار بورس به دفعات از این اسیلاتور استفاده میشود. اسیلاتور استوکاستیک بین بازهی ۰ تا ۱۰۰ نوسان میکند.
یکی از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای تشخیص جهت و قدرت روند و تعیین نقاط بازگشتی بازار، اسیلاتور شاخص قدرت نسبی rsi است.
Rsi همواره یکی از قدرتمندترین اسیلاتورهای تکنیکالی و مورد توجه بسیاری از تحلیلگران تکنیکال بازار بوده است. همانند استوکاستیک، اسیلاتور RSI نیز در یک بازه ۰ تا ۱۰۰ نوسان میکند و محدودهی ۷۰ تا ۱۰۰ و ۰ تا ۳۰ به ترتیب نواحی اشباع خرید و فروش را نشان میدهند. پیش از این در مقاله «آموزش اندیکاتور RSI در تحلیل تکنیکال» در خصوص این اندیکاتور توضیح دادهایم.
سوالی که ممکن است ذهن بسیاری را درگیر کند این است که از میان این ۲ ابزار شناخته شده در تحلیل تکنیکال، کدام یک از دیگری برتری دارد یا دقیقتر است؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت که اسیلاتور و اندیکاتور هر ۲ به عنوان یک ابزار تأیید به کار میرود و باید از تصمیمگیری فقط بر مبنای اسیلاتور و اندیکاتور اجتناب کنید. به یاد داشته باشید که نمیتوان اسیلاتورها و اندیکاتورها را به صورت کیفی مقایسه کرد و یکی را بر دیگری برتر دانست. برای تحلیلی دقیق و حساب شده باید از همه ابزارهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال بهره ببرید.
جمعبندی
اسیلاتورها ابزارهای تحلیلی هستند که تحلیل نمودارها و دسترسی به آنها را آسان نمودهاند. اسیلاتورها به دلیل سهولت کاربری، زیبایی گرافیکی و سرعت تحلیل، در میان فعالان بازار بورس اوراق و بهادار از محبوبیت خاصی برخوردار هستند. اسیلاتورها نواحی اشباع خرید و اشباع فروش را تشخیص و به شما نشان میدهند .با استفاده از دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال میتوانید تحلیل صورت گرفته با انواع اسیلاتورها را تایید و از صحت آن اطمینان بیشتری حاصل کنید. استفاده از روشهای تحلیل در بازارهای سرمایهگذاری بدون شک امری مهم محسوب شده و در تعیین سود و زیان نقش بزرگی دارند. از این رو ابزارهای خاصی جهت تحلیل بازار سرمایه ساخته شدهاند که در تحلیلهای تکنیکال میتوانند جهت شناخت وضعیت بازار به سرمایهگذاران کمک زیادی کنند. یک نمونه از این ابزارها اندیکاتورها هستند که با زیرمجموعههایی مثل اسیلاتور و غیره در برنامههای معاملاتی در اختیار شما قرار میگیرند.